În zilele noastre nu se mai pune problema că nu poţi să menţii o relaţie. Indiferent în ce colţ de lume te-ai afla, tot ai acces la internet, ai cel puţin un telefon ceular, itouch sau un computer prin prejur. Nu cred că mai trece o zi fără a scrie un sms, a lăsa mesaj pe hi5 sau a aşterne câteva cuvinte pe messenger. Iar dacă nu ai cui lăsa astfel de mesaje sau de unde primi, în mai puţin de o oră poţi să îţi faci cel puţin o duzină de prieteni pe facebook. Este frumos şi important să menţii relaţii bune, curate şi serioase. Vreau să te întreb ceva în schimb: „Te-ai rugat astăzi?” Cred că ţi-ai făcut timp pentru toate celelalte mici bucurii şi obligaţiile pe care le ai ca tânăr, dar cum este relaţia ta cu bunul Dumnezeu? Nu vreau să îndrăznesc să întreb ce anume te-ai rugat sau dacă mai ştii ce ai spus Domnului tău. Nu te întreb nici dacă aştepţi răspuns de la Domnul la rugăciunea ta… Chiar dacă această comparaţie nu este poate cea mai potrivită(aceea cu timpul petrecut în a menţine relaţii în spaţiul virtual), uneori descrie adevărul despre noi, cât timp petrecem cu ce ne place şi unde ne investim inima. Nu este aşa?

Aţi auzit de rugăciunea lui Iaebeţ? Iae… cum? Iaebeţ, şi se găseşte în Vechiul Testament la 1 Cronici 4:10. Este una din cele mai provocatoare rugăciuni pe care le-a rostit un muritor de-al nostru. Acest om are un nume foarte interesant, îl cheamă Trist. Imaginaţi-vă cum ar fi să vă cheme aşa… „Ce mai faci Trist?” „Bine, sunt fericit!”. Motivaţia mamei lui de a-l numi aşa este destul de sumbră. „Din cauză că l-am născut cu durere, este răspunsul ei.” Aţi auzit de copii să se nască altfel decât cu durere? (Apropo, întreabă pe părinţii tăi de ce ţi-au pus numele pe care îl ai, ce i-a determinat? De ce au ales să te cheme X-ulescu. Poate vei afla lucruri interesante despre ei.) Totuşi, mai există o parte de verset care ne spune mult despre acest om, era mai cu vază decât fraţii lui, adică era mai deosebit, bine crescut, civilizat, mai cool, mai altfel.

Să revenim la această rugăciune simplă, dar plină de putere şi cu un rezultat imediat: ŞI DUMNEZEU I-A DAT CE CERUSE!!
Iaebeţ a chemat pe Dumnezeul lui Israel şi a zis: „Dacă mă vei binecuvânta şi-mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine, şi dacă mă vei feri de nenorocire, aşa încît să nu fiu în suferinţă!…” Şi Dumnezeu i-a dat ce ceruse.

Parcă aştepţi să mai vină ceva după punctele de suspensie, nu? Dacă…. şi dacă… atunci voi face, voi drege, voi fi, voi lucra. Dar nu mai urmează nimic. Nimic, m-am uitat şi în original. Gol. Unde mai pui că rugăciunea este aşezată într-o listă genealogică, unde îţi fug şi ochii şi îţi suceşti şi limba, dacă vrei să citeşti? Deci cum ne ajută pe noi rugăciunea acestui om? Ei bine, prin modelul cererilor lui. Roagă-te în fiecare zi urmând modelul rugăciunii lui Iaebeţ. Scrie-ţi pe perete dacă vrei, în baie pe oglindă, nu ştiu, dar reţine aceste idei şi rosteşte-le de fiecare dată când te rogi:

– mai multă binecuvântare de la Dumnezeu, astăzi
– hotare mai întinse = mai mult de lucru pentru El, azi
– prezenţa necontenită asupra ta, astăzi
– ocrotire de cel rău, azi
– toate acestea pentru a mă feri de suferinţa cauzată de cel rău, azi
Toate azi!!!!

Ţine minte, e important să menţii relaţia cu prietenii, dar mai important este să ai o relaţie bună cu Domnul Isus. Rugăciunea este parte din această relaţie, de aceea îţi doresc Har!

Pastor Ovidiu Drăgan.

P.S. A apărut în urmă cu câţiva ani o cărticică având titlul de “Rugăciunea lui Iaebeţ”. Dacă o găsiţi, merită citită.Vezi mai multe articolele publicate de >>> <<<

8 comentarii

 1. imi pare rau ca o astfel de rugaciune este interpretata gresit…..chiar se crede ca bogatiile si comfortul lumii acesteia sunt pe placul lui Dumnezeu? Chiar se mai crede in ziua de azi ca planul lui Dumnezeu e sa dea binecuvantari peste binecuvantari care constau in bogatii?????

  sunt uimit…..

  Poate spune cineva: “da, dar Dumnezeu i-a dat!” Hai sa ne intrebam de ce i-a dat Dumnezeu…
  Era trist….si Dumnezeu i-a dat bogatii si lipsa de suferinta…..a fost mai fericit?

  Evanghelia prosperitatii sta in rugaciunea asta….holde multe…..si fara suferinta….CAT DE GRESIT!!!!

  Cum ramane cu acei martiri care erau saraci lipiti pamantului si au murit torturati? Cum ramane cu apostolul Pavel cand spune ca suferinta aduce rabdare si explica cat de important e acest lucru…..

  Nu ne putem juca cu texte din Biblie……nu putem scoate ce ne place. Mare grija….

 2. Proverbe 14:15  Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge.

  este vorba de “Rugaciunea lui Iaebet” de Bruce Wilkinson.am citit si eu aceasta carte cu ceva timp in urma si am fost incantata pe moment. am primit cartea de la un frate care a fost, zic eu , luminat de Duhul Domnului. atunci cand mi-a dat aceasta carte mi-a dat-o insotita de o alta carte “Am vrut doar mai mult pamant” de Gary E. Gilley si m-a pus sa promit ca le voi citi pe amandoua. mi-a folosit foarte mult sa vad in paralel doua interpretari asupra aceluiasi text. este bine cand citim comentarii la texte din Biblie sa vedem mai multe opinii, dar mai ales sa mergem cu textul inaintea Domnului sa fim lamuriti prin Duhul Sfant, singurul care detine dezlegarea deplina a Scripturii.
  la randul meu va dau acelas sfat : cercetati toate lucrurile dar luati numai ce este bun, deci corect ar fi cei care au citit ” Rugaciunea lui Iaebet” sa citeasca si ” Am vrut doar mai mult pamant” si apoi cu Biblia in fata sa judece singuri cu ajutorul Domnului… multe binecuvantari ceresti!

 3. Atunci cum ramane ca prea iubitilor Lui le da paine si in somn, eu una nu cred ca Domnul ne vrea saraci lipiti pamantului, vei fi binecuvantat la camp s.a.md.
  Este adevarat ca prin Duhul Domnului putem sa discernem care este voia lui cu privire la viata noastra.Sunt multe de spus, de aceea sa ne rugam Domnului in orice vreme, si El va raspunde rugaciunilor noastre facute cu credinta.

 4. Nu demult am avut o discutie in biserica legat de forma rugaciunii.Si un frate spunea ca un prieten a auzit cum ne rugam noi pocaitii, ca rugaciunile noastre contin cel mai mult cereri.Fratilor o mai spun si aici; eu daca nu as cere Domnului diferite lucruri, n-as avea cui sa le cer si nu as avea cum sa le dobandesc.Asta inseamna ca imi arat slabiciunea si neputinta si ca fara Domnul nu sunt instare de nimic.Daca cerem de la Domnul ii gresit dar daca ni le procuram noi cu fortele noastre nu-i rau?Nu-i gresit ca vrei sa ai si ca ai ci faptul ca inseamna asta mai mult decat Domnul.

 5. nimeni nu se poate lauda ca detine tot adevarul,
  cunoastem in parte..
  faca-ti-se dupa credinta ta

 6. Sa ne indreptam atentia asupra acelor cereri din Noul Testament, chiar Isus ne invata. Dar nu ne invata sa cerem lucruri pieritoare, nicaieri nu am citi asa ceva in N.Testament.Domnul ne invata sa cerem lucrurile de sus : adica intelepciune,pricepere.dragoste,credinta,etc. Cat priveste lucrurile pamantesti, daca suntem atenti El chiar mustra in unele situatii si sfatuieste, concentrand atentia celor ce cred in El, la felul cum poarta de grija pasarilor, chiar si aspectul crinilor,etc. Dar mentioneaza clar ca Tatal stie de ce avem nevoie mai inainte sa-i spunem Lui. Cred ca e mai bine sa ma rog pentru cele de sus, incredintat fiind ca El imi poarta de grija de cele de jos, dar si daca nu ar purta de grija, tot L-as lauda si multumi. Sa nu uitam ca suntem chemati sa traim prin credinta. Nu este important daca suntem saraci sau bogati in cele pamantesti,ci daca suntem saraci sau bogati in cele ceresti.Cand spune Cuvantul ca in El avem totul deplin,dar nu vedem asta sau nu putem crede, atunci sa-i cerem sa ne deschida ochii inimii ca sa credem asta.El s-a facut sarac ca sa ne imbogateasca pe noi in cele ceresti…doar nu ati crezut ca in cele pamantesti?
  Din nefericire ptr unii dar si ptr marturie, sunt crestini care cred ca Domnul ii iubeste sau i-a binecuvantat, ptr ca au case, masini, sotie,copii, succese, etc., dar se inseala amarnic. Dumnezeu nu are a face cu asa ceva. Chiar semnele si minunile care le-a facut Domnul sunt scrise ca noi sa credem si sa invatam ceva profund, dar spiritual. Daca doi frati ar locui ca vecini, dar unul e f bogat si altul sarac, inseamna ca Domnul e partinitor in dragoste, in purtarea de grija? Judecati singuri. Domnul sa va binecuvanteze!

 7. eu cred ca Dumnezeu lucreaza dupa mediul in care se afla oamenii.acest om avea nevoie de lucrurile cerute in rugaciune si oamenii binecuvantati sunt aceia care cheama pe Dumnezeul adevarat in viata lor si umbla cu Dumnezeu.

Spune părerea ta!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toate comentariile sunt filtrate de echipa site-ului.
Vă rugăm completaţi numele şi e-mail-ul, altfel comentariile nu vor fi aprobate.
Comentariul dumneavoastră va fi vizibil doar după o scurtă perioadă de timp.
Vă mulţumim pentru înţelegere!

*