Despre judecăți, judecată și Judecător

Inspirat din Ioan 5: 22-30

Nouă, oamenilor nu ne place sa fim judecați. Prima reacție pe care o avem în sinea noastră dupa ce suntem judecați este Răzvrătirea. Fie că aceasta se manifestă în tăcere sau e verbalizată, fie că motivul judecății este fondat sau nefondat, nu ne convine sa fim judecați de ceilalți.

V-ați întrebat vreodată de ce se întamplă acest lucru ? De ce chiar și atunci când cineva ne spune ca am greșit, ne demonstrează de ce am greșit și noi realizăm că are dreptate, totuși ne este atât de greu sa acceptăm ?

Neacceptarea sau negarea este a doua reacție care se manifesta instantaneu atunci când suntem judecați. Acceptarea este a treia reacție care apare întotdeauna după răzvratire și neacceptare, fie că se manifestă la un interval scurt de timp sau necesită o perioadă mai îndelungată.

Psihologia socială spune ca individul acționeaza in funcție de percepția pe care acesta o are asupra realității. Caracterul lui se modelează în funcție de mediul în care acesta se dezvoltă.

De ce prima reacție a omului la judecată este răzvrătirea ? Pentru ca cel judecat, într-o fracțiune de secundă , reacționează în funcție de specificul celui care se află in fața lui: în fața lui se află un om. Iar specificul său este greșeala, păcatul. Deci un om supus greșelilor. Baza acestui motiv este urmatorul raționament: nu se cade ca un alt om care poate fi judecat, să judece. Deci ce avem de făcut în acest caz ? Matei 7:1 “Nu judecați ca să nu fiți judecați.”

De ce a doua reacție a omului la judecată este neacceptarea ? Pentru că omul acționează în funcție de principii și experienta acumulată în timp. Este dificil pentru un om ca după o viață întreagă în care a procedat într-un anumit fel, dintr-o dată să procedeze diferit. Pentru că uneori nici măcar argumentul care îi demnostrează că trebuie să procedeze altfel nu este îndeajuns. Deci ce avem de făcut în acest caz ? Coloseni 3:13 “Îngăduiți-vă unii pe altii, și, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi.”

De ce abia a treia reacție a omului la judecată este acceptarea ? 1 Corinteni 15:46 “Dar mai întâi vine nu ce este duhovnicesc, ci ce este firesc ; ce este duhovnicesc vine pe urmă.” Pentru ca suntem structurați în așa fel încât prima dată raspunde firea iar ego-ul nostru trebuie pus la pământ astfel încat duhul să poată interveni și sa ne îndemne să acceptăm, să recunoaștem.

Schimbarea sau modificarea comportamentului nu mai poate fi considerată o reacție. Este o decizie. La fel ca promisiunile, deciziile sunt de doua feluri: cele care persistă în timp și cele care sunt influentate de emoția momentului, fiind lipsite de continuitate. O decizie reală trebuie hranită cu dorință, determinare și dăruire. Este ultima treaptă care trebuie urcată pentru a nu proceda la fel pe viitor, și mai mult: este treapta care ne ajută sa procedăm corect pe viitor. Mulți ajung la acceptare dar treapta schimbare înseamna un pas prea mare pentru ei sau un pas irealizabil.

Aici intervine Cel ce are puterea să schimbe inima omului și caracterul său. Și se pune întrebarea: De ce toată judecata asupra lumii i-a fost dată Domnului Isus Cristos ? Primul raspuns îl găsim în Ioan1:29 “Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii !” Pentru că El a fost singurul care a putut schimba lumea prin faptul că a schimbat cursul istoriei, murind pe cruce în locul nostru… ca noi să ne iertăm unii pe alții așa cum ne-a iertat El. Ca noi să nu ne mai judecam unii pe alții… ci să ne iubim unii pe alții, așa cum ne-a iubit El.

De ce Tatăl nu judecă pe nimeni ci toată judecata a dat-o Fiului ? Al doilea răspuns îl găsim în Evrei 4:15 “Căci noi n-avem un Mare Preot, care să n-aibă mila de slăbiciunile noastre; ci unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat.” Pentru ca a știut ce înseamnă durerea, suferința, slăbiciunile și ispitirile, la fel ca noi.

El va judeca lumea pentrucă a îndurat totul la fel ca noi, pentrucă a îndurat pentru noi. Mai presus de toate, El va judeca lumea pentrucă este cu noi în fiecare zi… pentrucă nu ne-a lăsat singuri ci ne-a trimis un Mângâietor. Pentrucă ne este sprijin. Pentrucă ne este adăpost. Pentrucă ne este izvor de viață. Isus Cristos va judeca lumea pentrucă El este Dragoste și este singurul care poate judeca intreaga lume cu Dragoste.Vezi mai multe articolele publicate de >>> <<<

Un comentariu

  1. Doamne ajută-ne pe toţi să ajungem să luăm decizie pentru schimbare astfel încât la judecata finală să auzim “Bine rob bun…”. Mulţumim Paul.

Spune părerea ta!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toate comentariile sunt filtrate de echipa site-ului.
Vă rugăm completaţi numele şi e-mail-ul, altfel comentariile nu vor fi aprobate.
Comentariul dumneavoastră va fi vizibil doar după o scurtă perioadă de timp.
Vă mulţumim pentru înţelegere!

*